tsík sanya 2010.12.06. 20:30

Egy könyv születése... (nyomda)

Kedves Barátaink, a következő napokban egy könyv születésnek műhelytitkaiba nyerhettek betekintést: megismerkedhettek a könyv alkotóival, mindenki elmeséli, hogyan emlékszik vissza a kezdetekre, betekintést nyerhettek abba, hogyan alakul ki egy könyv szövege, hogyan születnek az illusztrációk, mi a feladata egy szerkesztőnek, milyen nehézségekkel kell szembenézni stb. stb. stb. Azok, aki hűségesen követnek minket a facebookon (lájkolnak, illetve kommentelnek) azok között 3 darabot sorsolunk ki az elkészült könyvből.

Takács Mari a nyomdában járt, készített fényképeket, és készségesen válaszol a kérdéseinkre is.
 
Hogyan zajlik egy könyv kinyomtatása?
 
Miután leadom a nyomdai pdf-et, azaz ftp-zem a nyomda szerverére a CMYK (négy színre bontott) anyagot (belívek, borító), a nyomda ellenőrzi a digitális állományt, kalibrálja, méri a színeket, majd létre hozza belőle a nyomóformát (CtP) és végül jöhet a gépindulás, vagyis a nyomtatás kezdete.
 
CMYK
 
Nyomólemez
 
Konkrétan mi ilyenkor a feladatod, mire kell figyelni?
 
A gépindulás idejére a nyomda már proof-ot (próbanyomatot) is készít a leadott állományból a színhelyesség ellenőrzése céljából, de én minden alkalommal szeretem vinni az eredetiket is. Persze négy színből nem lehet azt az eredetit reprodukálni, aminél 20 féle festéket használtam. Ez nem várható el. Azonban ha a gépmester is egyet ért, egy kis mértékletes színkorrekcióval természetesen (hiszen ha valahol állítunk valamelyik színtartományban az befolyásolhatja az íven egy másik kép színhelyességét vagy akár a szöveg feketéjét) még közelebb vihetjük a két eredményt egymáshoz. Azután ha az ív mindkét oldalán elkövettük ezeket a kalibrációkat a jelenlévő megrendelő aláírja, elfogadva ezzel a beállításokat és kezdődhet a nyomtatás.
 
Összehasonlítás
 
Milyen érzés látni, amikor elkezdik nyomni azt a könyvet, amin már hónapok óta dolgozol, mennyire könnyű/nehéz ilyenkor elengedni a munkát?
 
Nagyon vegyes érzés. Jó, mert igazán megszületik, méghozzá több ezres ikrekként. Izgalmas és lenyűgöző, mert hihetetlen az a technikai varázslat, aminek a folytán megszületik és itt most a nyomdára gondolok (a szakemberekre, akik sokkal nagyobb kiszerelésű „festékes tubusokkal” és ecsetekkel dolgoznak, mint én) meg a gépekre, amik számomra már olyanok mintha valami meséből léptek volna elő. Csattogva szörcsögnek, port esznek, festéket köpnek, szuper precizitással pakolnak, varrnak, ragasztanak stb. És végül olyan visszavonhatatlan érzés (már ha lehet ilyet mondani) mert ott és akkor, már ha akarnék se változtathatnék semmin. És nem mintha akarnék, de a több ezres ikrek adott génállománnyal kerülnek a raklapokra, ha tetszik a hajszínük másoknak, ha nem.
 
„Keverőpult”
 
Borítóívek
 
Kész az előzék
 

A következő részben Csányi Dóra osztja meg velünk, hogyan jut el a nyomdából a kész könyv az olvasókhoz! A korábbi részek itt.

 

A sorozatot támogatja:


Címkék:egykönyvszületése Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csimota.blog.hu/api/trackback/id/tr92497604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csimota 2011.01.11. 10:36:07

[...] something about csimota[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása